26 Şubat 2023 Pazar

Abese suresi kimin hakkında nazil oldu??

Yüce Resulullah'ın (s.a.a) masumiyetiyle ilgili ileri sürülen ve gûya, Allah Resulü'nün masûm olamadığını gösteren delillerden birisi de "Abese" suresinde anlatılan olaydan ibarettir. Bu olay, konuyla ilgilenen hemen her kişinin ileri sürdüğü ve bununla Allah Resulü'nün masûm olamayacağını 

ispatlamaya çalıştığı bir şeydir. Bunun başlıca sebebi, belki de iki şeydir: Bazı kaynaklarında âyetlerin sebeb-i nüzuluyla ilgili nakledilen rivâyetler ve âyetlerin bir kısmında yer alan hitaplar.

Abese suresinin ilk 4 ayet böyledir. 1-"Surat astı ve yüz çevirdi   2-O kör kendisine geldi diye  3-Ne biliyorsun; belki o temizlenip arınacak  4-Ya da öğüt alacak; böylelikle bu öğüt ona yarar sağlayacak . Nitekim "Surat astı ve yüz çevirdi" ayetini Resulullaha s nisbet veriyorlar.
Meseleyi daha da uzatmadan diyelim ki, ilk önce Kurani Kerimde sonra da hadis ve rivayetlerde Resulullahın s şemailini iyi biliyoruz. (Tabii ki masum bir Peygambere has olmayan uydurma rivayetleri çıkarsak)  Nasıl olur da böyle bir çirkin iftirayı kabul edebilirler.  İnsanlara karşı şafketli ,son derece tevazu sahibi bir kimse için böyle bir şey düşünülebilirmi? 



Kurani Kerimden iki ayete bakalım.


"O mu'minlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir" Tevbe 128


"O (Allah) ümmiler içinde kendilerinden olan ve onlara (Allah'ın) âyetlerini okuyan, onları arındırıp-temizleyen ve onlara kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamberi gönderendir." Cuma 2


Bu ayetlerle tanımlanan Peygamber surat asıb yüz çevirirmi ? Kibirlenirmi ? ALLAHIN hoşu gitmeyen ve şeytanın temelini koyduğu tekebbür,kibir gibi sıfata tabi tutulabilirmi ?Hayır tutulamaz.  


İnsanları hidayet için gelmiş ve onlara her türlü yardımda bulunan,kendini paralayan bir Peygamber s , kör bir amaya karşı böyle bir davranlş sergilermi ? Katiyyen yapmaz,bu düşünülemez bile.

Bahs edilen ayetin açıklaması böyledir : İmam Caferi Sadıkdan as nakl edilen hadise göre"Abese suresindeki kınama ayetleri, Benî Ümeyye'den olan bir kişinin hakkında nazil olmuştur; söz konusu şahıs Resulullah'ın yanında bulunduğu sırada Abdullah b. Ümm-i Mektum meclise gelmiş, onu gören Emevî şahıs ondan iğrenerek, yüzünü ekşitmiş ve el-eteğini toplayarak yüzünü ondan çevirmişti. Bunun üzerine Allah-u Teâla, söz konusu âyetleri indirerek bu olayı (başkalarına ibret olsun diye ) kınamıştır. Mecme-ül Beyân, C.10, S.437, Tefsir-ül Beyân, C.4, S.428, Nûr-üs Sakaleyn, C.5, S.509.



 "Ya Rabbi, bizleri, bize verdiğin, verip de minnet ettiğin en büyük nimetin olan "Resul Nimeti"e şâkir ve kadirşinas kullarından eyle. Bu dünyada onun nurlu yolundan bizi ayırma. Âhirette şefâat ve refâkatından  mahrum eyleme bizleri. Âmîn

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder