28 Mayıs 2020 Perşembe

Kabe kaç kez yıkıldı ve kimler tamir etdi ?

Arapça'da "Kabe" kelimesi küp anlamına gelir; Bu isim onun yapısı için verilmiştir.
Hz. İbrahim (as) 'ın
zamanına kadar, Kabe'nin büyüklüğü ve yapısı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Hz İbrahim (as) oğlu Ismaille (e) Kâbe'yi yükseltdikden sonra kutsal evin doğu ve batı duvarlarının
uzunluğu yaklaşık 22 metre, kuzey ve güney duvarlarının uzunluğu yaklaşık 15 metre, yüksekliği yaklaşık 4,3 metre oldu. Kabenin çatısı
kapalı değildi.
Hz. Muhammed (as) 35 yaşına geldiğinde (605), Mekke'de yaşanmış güçlü taşkın Kabe'yi  uçurdu. Mekke'de yerleşen kabileler, her biri Kabe'nin bir duvarını inşa eden 4 bölüme ayrıldı. Kutsal Hacerül Esvedin Kabenin duvarına konulması onuru tüm Mekke'lilerin kabulü ile Peygambere s nasip oldu. Binanın çatısı Kızıldenizin kıyısında düşmüş bir geminin ahşap kalıntılarıyla kaplandı.

İslam dini genişledikçe, Kabe'yi ziyarete gelenlerin sayısı çoğaldı. Oluşan sıklığı gidermek için ikinci halife Ömer ibn Hattab hicrî 17. (milâdî 638) yılında Kâbe'nin çevresindeki evlerin bir kısmını sahiplerinden alıp yıktı ve boşalmış araziyi Mescidi Haram'a kattı. Kabenin çevresinde duvar ördüler ve meşaleler konuldu, böylece gece daha aydınlık oldu. ALLAHın evini sel ve taşkından korumak için barajlar inşa edildi. Ömer ibn el-Hattab, Mekke halkına Kâbe'ye saygı olsun diye evlerini ondan yüksek yapmamalarını emretti.

Üçüncü halife Osman ibn Affan, Mescid-i Haram'ın alanını daha da genişletdi. Caminin çatısı tavanla kaplandı.

Yezit'in iktidarı döneminde Mekke'de Abdullah ibn Zubayrle verilen savaş sırasında (683 yılı) Kabe evi mancanaklardan atılan taşların darbesinden dağıldı. Abdullah ibn Zubayr, Kabe'yi yeniden inşa etti. Ona göre Mekke'liler, MS 605 yılında Kabe'yi tamir ederken onun sahası küçülmüş. Abdullah ibn Zubayr ayrıca Hicri-İsmail bölgesini Kabe'ye ekledi. Eski zamanlarda Kabe'nin iki kapısı vardı. Bunlardan biri şimdiki aynı yerde, diğeri ise batı duvarında idi. Abdullah ibn Zubayr o kapıyı restore etti. Kabe'nin duvarları çevre dağlarından getirilmiş siyah taşlarla inşa edildi.

Abdullah bin Zübeyr'in katlinden sonra Emevi halifesi Abdülmelik bin Mervan onun Kabe'ye yaptığı eklerinin tamamını iptal etti ve Kâbe'yi sökdürüb önceki haline getirdi.

Cami arazisi daha sonra genişlemesine rağmen, Kabeye el değilmedi. 1629-30 yıllarında meydana gelen sel, Kabe'ye ağır hasar vermiş ve Osmanlı padişahı IV. Murad kutsal binayı bir önceki haline getirmiştir. O zamandan beri, Kabe'nin binasında herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Kabe'nin yüksekliği 14.85 , kapı olan duvarın genişliği 11.58 metredir .Hicri-İsmail'deki duvarın genişliği 10.22 metredir. Kabe erimiş kurşundan olan sağlam temeller üzerinde duruyor. Kabe'nin bodrumu yaklaşık iki metredir. İçeri girebilmek için, doğu duvardaki insan boyu kadar olan kapıdan geçmek gerekir. Kabe'nin kapısı pek çok kez değiştirildi. Ahşap bir tahtadan yapılmış ve altın suyuyla kaplanmış çift  kapı 1979'dan beri Kabenin duvarnı süslüyor.

Kabe evinin 4 köşesine rükün diyorlar.Her bir rüknün kendine ait bir ismi vardır. "Kara taş" (Hacerül Esved) tutturulmuş köşe-rüknül esved, kalan köşeler ise saat yelkovanı istikametinde Yemen rüknü, Şam rüknü ve Irak rüknü denir. Rükünlerin adları, yöneldikleri ülkelere göre seçilmiştir. Anlatımlarda Yemen rükamının daha erdemli olduğu ve bu rükündeki duaların daha hızlı kabul edildiği bildirilmektedir.

(Yazılarımızda olan kusurlar için özür dileriz )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder