HERKESİN BİLMESİ GEREKEN 8 MENENJİT BELİRTİSİ!

 HERKESİN BİLMESİ GEREKEN 8 MENENJİT BELİRTİSİ!


Menenjit, beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanması ile ilişkili bir hastalıktır.
Bu hastalığın etiyolojisi farklı olabilir, ancak farklı tiplerdeki semptomlar kural olarak benzerdir.

Çocukların bu hastalığa en duyarlı olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle, ebeveynleri bir çocukta menenjiti nasıl tanıyacaklarını hatırlatmaya karar verdik ve ilk etapta hangi belirtilere dikkat çekilmelidir diye sıraladık.

Ani ateş

Menenjit belirtilerinden biri, aniden başlayan ateştir. Çocuk titretmeye başlar ve her zaman soğuk olduğunu şikayet eder. 
Hastanın sıcaklığı hızla yükselir, bu da vurulmaması kolay değildir. Ancak bu semptom çok sayıda hastalığın bir göstergesi olduğundan, çocuğun durumunun değişmesinde diğer özelliklere de dikkat etmelidir.

Şiddetli baş ağrısı

Menenjitli baş ağrısı genellikle sadece güçlü değil, neredeyse çekilmezdir. Aynı zamanda, ağrı genellikle hastanın boynunda olur, ancak hastanın kafasının kelimenin tam anlamıyla “çatlaması” gerçeğinden dolayı, buna dikkat etmeyebilir. 
Yenidoğanlarda, fontanel(bıngıldak) bölgesinde bir çıkıntı da karakteristik bir özelliktir.

Çift görme

Menenjitli bir hasta görme yeteneğini odaklayamaz, bu yüzden gözlerdeki görüntü sürekli olarak ayrılır.

Karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma

Menenjitli bir hasta iştah kaybeder. Bu kısmen karın ağrısı ve kusma ile eşlik edebilir kalıcı mide bulantısı nedeniyle.

Işık duyarlılığı

Menenjitin başka bir işareti parlak ışık korkusudur, çünkü çocuğun gözleri sulanmaya başlar ,bulantı ve baş ağrısı artar.

Boyun tutulması

Menenjitli bir çocuk özellikle fark edilebilir bir pozisyondadır: başını arkaya doğru bastırır ve bacakları bükülmüş halde olur. Boynunu düzeltmeye çalışırken, genellikle hiçbir sonuç alamaz.

Bacakları düzeltememe

Çocuğun başını göğse doğru eğdirse bile, bacakları hemen dizler üzerinde bükülür, dizler bu konumda düzleştirilemez. Bu fenomen üst Brudzinsky sendromu denir. 
Menenjit ile Kernig sendromu da ortaya çıkar. Dizler kasılır ve 90° olur.



Cilt döküntüsü


Menenjit ile deri döküntüsü de mümkündür. Basit bir test, menenjitle ilişkili olmayan bir döküntüden ayırt edilmesine yardımcı olacaktır. 


Temiz bir cam bardak alın, döküntünün üzerine koyun  ve camın altındaki cildin soluklaşmasını sağlayın. Bu zaman döküntü kaybolursa, bu hiçbir menenjit olmadığı anlamına gelir. Döküntü rengini değişmezse durum ciddi demektir.


Ne yapmalısınız

Menenjit tehlikeli bir hastalıktır, bu nedenle belirtilerini fark ederseniz hemen bir ambulans çağırmalı ve hastaneye gitmelisiniz.


Makale bilgi amaçlı verilmiştir. Sağlığınıza dikkat ediniz.

1 yorum: