23 Şubat 2024 Cuma

Dahi ve Dindar Isaac Newton

Isaac Newton tarihteki büyük bilim insanıydı ve hareket kanunları , evrensel yerçekimi hakkındaki bulguları gerçekliğin doğasını kavramak için aklın güçlü bir örneğini sağlamıştır.   Bu örnek, 18. yüzyıl aydınlanma düşünürleri için ilham kaynağı olmuştur. Aydınlanma felsefecileri, dini benzersiz bir rasyonel incelemeye tabi tutuyor; birçoğu Hıristiyanlığı deizm için reddediyor ve bir kısmı da ateizme dönüşüyor.

Bu olay zinciri göz önüne alındığında, birçokları için Newton'un çok dindar olamayacağını varsayıyorlardı; Sonuçta Aydınlanma'nın akıl örneğiydi. Ama Newton'un  el yazmalarının hacmi dört milyon kelime olan dini büyük bir düşünce olduğu ortaya çıktı. Geçen yüzyılda Newton'un dini yazılarının derinlemesine incelenmesi  Newton'un inançlarını daha iyi anladı.

Newton, yetiştirildiği İngiliz Püriten kültürünün geleneksel dini inanışlarından birçoğunu kabul etti: "Newton, [bazı" yolsuzluklar hariç "] İncil'e güveniyordu ve çoğunlukla kelimenin tam anlamıyla, özellikle de Daniel ve Vahiy'ten gelen peygamber metinleri aldı." O, öngörüye inandı. , İsa'nın bedensel olarak yeniden dirilişi, sadıkların gelecekte dirilmesi ve Mesih tarafından yönetilen bin yıllık krallık. " (Davis, s. 118) Apocalypse olayları için olası bir başlangıç ​​tarihini bile hesapladı: MS 2060 yılı.

Evrensel yerçekimi kanununu keşfettikten sonra Newton, cisimlerin çekimsel çekiciliğinin maddenin doğasında olan bir güce sahip olduğuna inanmadı. Cesetleri Tanrı'nın iradesi ya da Tanrı'nın bir elçisi tarafından kontrol edildiğini gördü.

Newton'un elyazmalarında, din yaklaşımında daha akılcı bir şey olduğunu öne süren ve birkaç kilise öğretisinin reddine yol açan unsurlar da vardır.   Newton'un batıl inanç ve haince itiraf ettiğine itiraz ediyordu:   "İnsanın, sıcak ve batıl inanç konularında gizemlerden hoşlanmadığı ve bu yüzden  en azından anladığı şeyleri en çok sevmesi şarttır. "Dedi.   (Westfall, s. 193'te aktarılan)

Newton'a en çok rahatsızlık veren Hristiyanlığın üçleme(Baba-oğul-Kutsal ruh) doktrini idi - Tanrı'nın tamamen Tanrı olduğu üç kişi (Baba, Oğlu ve Kutsal Ruh) olduğu fikri aynı zamanda yalnızca bir Tanrı'ydı. Newton bunu batıl ve mantıksız olarak gördü. Çeşitli astlarla birlikte yalnızca bir Tanrı olduğuna inanıyordu. İsa Tanrı'nın oğluydu ve özel ilahi bir statüydü, ancak İsa Tanrı değildi. Newton, Hıristiyanlığın ve İncil'in kendisinin, erken Hıristiyan kilisesinde Üçlü Varlık taraftarları tarafından bozulduğu sonucuna vardı.   Sahte olduğunu düşündüğü belirli İncil ayırımlarını tanımlamak için titizlikle çalıştı.

Newton'un kendi inançlarını gizlemesinin bir kaç önemli sebebi vardı.
Newton'un üçlemeyi reddetmesi, 17. yüzyıl İngiltere'sinde yasadışı olurdu (ve en azından üniversite kariyerini yok ederdi), bu nedenle dini yazılarını ve görüşlerini sadece birkaç yakın arkadaşıyla paylaştı.

Newton'un dini yazılarından açıkça çıkan bir olgu, aktif fikirli yaklaşımıdır. Newton resmi Kilise öğretilerini gerçeğe dönüştürmekle yetinmedi. Onları incelemek zorunda kaldı; İncil'i kendisi için okumak ve ustalığı kullanmak zorundaydı; Kendisi için Kilise tarihi üzerinde çalışmak zorunda kaldı. Hangi kilisenin öğrettikleri ile hemfikir olduğu, olmadığı karar vermesi gerekiyordu.Kaynaklar.


Dahi ve Dindar 
Isaac Newton: Enis Doko(Türkce)

The Religion of Isaac Newton: The Freemantle Lectures 1973
, Frank E. Manuel, Oxford, Clarendon Press, 1974.

"Isaac Newton", entry in Encyclopedia of Science and Religion, by Stephen Snobelen, 2003

"A Time and Times and the Dividing of Time: Isaac Newton, the Apocalypse and 2060 AD", Stephen D. Snobelen, Canadian Journal of History, Dec. 2003

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder