15 Ocak 2019 Salı

Caferi Tayyar kimdir ? Caferi Tayyar Namazı nedir ?


Hakkında konuştuğumuz kişi Hz. Muhammed (s.a.a) 'ın amcası EbûTâlib’in oğlu,İmam Alinin (as)  ağabeyidir. İslam'ı ilk kabul edenlerden biriydi. Müslümanlar Mekke'den Habeşistana göç ettiklerinde, Hz. Peygamber(s) Caferi Tayyarı onların liderliğine atadı ve Cafer, Habaşistan'ın hükümdarının hürmetini kazandı ve hicret edenlerin orada serbest yaşamasını sağladı.
Habeşistandan  döndükten sonra, Cafer üç bin askerin başında Bizans ordusuyla savaşa gönderildi. Mute savaşı olarak bilinen bu savaşda 200.000 Bizans ordusuyla olan eşitsiz savaşta kolları kesilerek şehit edildi. (Hicri, MS 8, MS 629).

Peygamberimiz (s.a.a), Cafer'in durumunu öğrendiğinde yakınlarına başsağlığı diledi ve Cafer'ın iki elinin kesildiğini söyledi. Ancak Allah cennetde ona iki kanat verdi diye buyurdu. Bundan sonra Cafere -tayyar- yani "kanatlarıyla uçan" bir takma ad verdiler. Dini metinlerde Cafer ibn Ebu Talip, Cafer Tayyar olarak da sunulur. Peygamber (s.a.a) ona özel olarak bir müstahap namaz qılmayı öğretmişti.  Bu namaz Cafer Tayyar namazı olarak bilinmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder