20 Kasım 2018 Salı

Şeytan cinmi-dir,melekmi-dir ?

Şeytanın (İblis'in) kökeni konusunda alimler arasında görüş ayrılığı vardır. Bazı bilim adamları onu cin, bazıları da melek cinsinden saymışlardır. Bunların her biri kendi sözüne Kuran ayetlerinden ve hadislerden kanıt getirir. Fakat onun, cin cinsinden olması konusunda fikir daha güçlüdür. Evvela,
melekler masumdur, onların günah yapmasını düşünmek imkansızdır. İkincisi, Kuran'da apaçık buyrulur: "O, cinlerden idi" (Kehf, 50). Ayrıca, Kur'an'da İblis'in kendi dilinden denir: "Ben ondan (Âdem'den) daha iyiyim. Çünkü sen beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yarattın "(Araf, 12). Bilindiği gibi, cinler de ateşten yaratıklar: "Cinlerin ecdadını daha önce zehirli ateşten(ve ya dumansız ateşden) yaratmıştık" (Hicr, 27).
Aksi taraf ise bunu iddia ediyor ki, Kuran'da Ademe (e) tazim etmek konusunda İblisin adı meleklerle bir sırada çekilir (Bakara, 34; Kehf, 50). Fakat mesele şu ki, İblis aslında cin tayfasından olsa da, uzun süre meleklerle birlikte olmuş, kendi imanı ile hatta meleklere örnek sayılmıştı. Ona göre meleklerle bir sırada ona da Âdem'in (as) önünde secde etmek teklif edilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder