19 Ekim 2018 Cuma

Hz İmam Aliden e Haris-i Hamedani'ye mektup.


Hz İmam Aliden e Haris-i Hamedani'ye mektup.
Tevhid.

"Kur'an'ın hükmüne sarılıp, ondan ögüt al. Helalini helal, haramını haram bil de hak olarak geçmise
dair anlatılanları tasdik et. Dünyadan geçenleri, geriye kalanları ile kıyas et. Çünkü onun bir kısmı digerine
benzer; ahiri de evveline katılmıstır. Hepsi de geçici, yok olucudur. Allah'ın ismini yücelt, onu hakkıyla an.



Ölümü ve ölümden sonra olacakları çokça hatırla. Ahiretin sartlarını sapasaglam yerine getirmeden ölümü isteme. Ameli isleyenin kendisi için hosnut oldugu, Müslümanların genelinin nefret ettigi her isten sakın.
Gizlice yapılıp da açıklandıgında utanılan her isten sakın. Soruldugunda sahibinin inkâr edecegi veya özür dileyecegi isi yapmaktan sakın. Namusunu, halkın kınayıcı sözlerine hedef etme, duydugun seyi halka söyleme. Bunu yapman seni yalancı saymaları için yeter. Duydugun her seyi inkâr etme, bu da seni cahil saymalarına yeter. Öfkeni yen, gücün yettigince suçlan bagısla, kızdıgında aklını basına al. Güç elde ettin mi bagısla da iyi akıbet senin olsun. Nimet kalıcı olsun diye Allah'ın verdigi her nimetin sükrünü eda et.
Allah'ın sana verdigi nimetlerden hiç birini zayi etme. Allah'ın ihsan ettigi nimetlerin eseri üzerinde
görülsün.

Bil ki mü’minlerin en üstünü kendisinden, ailesinden, malından herkesten önce infak eden, onları
Allah yoluna adayandır. Zira önceden gönderdigin hayır, sana azıgın o-larak kalır, geriye bıraktıgın ise senden baskalarının hayrı olur. Yaptıgı hos olmayan kisiyle arkadaslık yapmaktan sakın. Çünkü kisiyi degerlendirirken arkadasına itibar ederler. Büyük sehirlere yerles, oralar Müslümanların toplandıgı yerlerdir.
Allah'a itaatte yardımcısı az olan, gaflet ve zulüm içinde olan yerlerden çekin. Düsünceni seni ilgilendiren islere ver. Çarsılarda oturmaktan sakın, oralar seytanın hazır oldugu, fitnelerin ortaya çıktıgı yerlerdir.
Allah'ın senden üstün kıldıgı kisiye çokça bak, düsün; çünkü bu, sükrün kapılarındandır. Cuma günü, Allah yolunda olması veya yapman mecburi olan bir is hariç, (Cuma) namazı kılmadan yolculuga çıkma. Bütün islerinde Allah'a itaat et. Çünkü Allah'a itaat etmek, onun dısındaki her seyden faziletlidir. Nefsini kulluga alıstır, ona yumusak davran, ezip azarlama; sana kitapta farz kılınmıs olanlar dısında onu hos tut, çünkü
farzların, vaktinde ve yerinde eda edilmesi gerekir. Dünyayı isteyip rabbinden kaçarken ölümün sana gelip çatmasından sakın. Fasıklarla arkadaslık etme; çünkü ser, ancak serle birlesir. Allah'a saygı göster; onuzevenleri de sev. Öfkeden kork; çünkü o, iblisin ordusunun büyük bir bölügüdür. ve's-Selam."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder