27 Ekim 2018 Cumartesi

Kuranı-Kerimi okumanın adap ve kuralları.


Kur'an-ı kerimi okumak dinimizde en büyük sevaplardan ve ibadetlerden biri sayılır. Bir gün Peygamber buyurdu: "Kalpler de demir gibi paslanır". Sahabiler sordular: "Peki kalbin pasını ne ile temizleyebiliriz?" Peygamber buyurdu: "Kur'an okumakla".

Yine Hazret Muhammed Peygamberin (s) hadislerinin birinde buyuruyor ki, gözünüzün hakkını verin. Sordular ki, gözün hakkı nedir?

Buyurdu: "Kur'an okumak". Kur'an okuyan insanın ahlakı güzelleşir (eğer okuduklarını tatbik ederse), sağlığı  düzelir, gözü kesinleşir, hem Allah'ın, hem de insanların yanında saygı-izzet kazanır. Kur'an okunan evin rızık-bereketi bol olur. Peygamber buyuruyor ki, evinizi Kur'an kıraati ile nurlandırın; içinde Kur'an okunan evin bereketi çoğalır, ev ehlinin nimetleri aşıp-taşar.

Kur'anı okumaya başlamadan önce bazı şartlara riayet etmek gerekir.

Evvela, Kur'an okuyan kişinin cünüplükten temiz olması önerilir;Cünup olan kişinin Kur'an okuması mekruhtur . Ama Kuran'da önemli secde edilmesi gereken âyetlerin yer aldığı dört sûreyi okumak cenabetli kişiye kesin olarak haramdır. Bunlar Secde (32.), Fussilet (41.), Necm (53.) ve Alak (96.) süreleri; bu surelerin her ayetini okumak günahtır. Fakat Kur'an'ın bunlardan başka ayetlerinin 7'den fazlasını okumak cünup kişiye mekruhtur.

Kur'an-ı kerimin yazısına cünup ve abdestsiz dokunmak günahtır diye buyurulmakta. Genel olarak Kur'anı kerimin cildine, sahifelerine, satırlar arasına cünup ve abdestsiz el sürmek,dokunmak mekruh sayılıyor.

Kur'an tilavetinden önce ağzı yıkamak ve dişleri misvakla temizlemek de iyidir. Peygamberimiz tavsiye ediyordu ki, Kur'an'ın yollarını pak edin. Sordular: "Kur'an'ın yolları nedir?" Hazret cevap verdi: "Ağız". Yine sordular: "Ağzımızı ne ile temizleyelim?" Peygamber buyurdu: "misvakla".

Kur'an-ı kerimi okurken sakin bir yere, dikkatin dağılmadığı bir ortama çekilmek, yerde yüzü kıbleye oturmak, Kur'anı dizden yukarı düzlemde koymak önerilir. Kutsal Kitabı rahle üzerine koyup okumak daha iyidir. Belirtelim ki, Kur'an'ı kendimizle götürdüğümüz zaman da belden yukarı seviyede tutmak müstehap sayılır.

Kuran'ın kıraatine selavatla başlar, sonra şeytanın şerrinden Allah'a sığınmak, yani bu sözleri söylemek müstehaptır: "Eüzü billahi mineş-şeytanir-recim". (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım). Bundan sonra da "Bismillahir-Rahmanir-Rahim" söyleyip kıraata başlamalıdır. Her sureyi okuyup bitirdikten sonra, aynı zamanda Kur'an okunuşunu bitirdikten sonra "Sadakallahül-Aliyyül-Azim" denir (Yüce ve azametli Allah doğru buyurdu).

Hatim ettikten (tam okuyup bitirdikten) sonra okunması müstehap olan dualar var ki, bunları da uygun dua kitaplarından, ya da Kuran'ın Arapça bazı yayınlarının son sayfasından elde edebilirsiniz.

Kur'an'ı güzel sesle okumak çok beğeniliyor. Hadiste buyrulduğu gibi, her şeyin süsü var, Kur'an'ın süsü de güzel sestir. Bu zaman harfleri doğru telaffuz etmeye çalışmak, nerede durup nefes almayı bilmek, satırların üst kısmındaki tecvid işaretlerine uymak gerekir. Kur'an'ı bilinen ve ünlü kıraat avazlarından biri ile okumak müstehabdır. Kur'an kıraatini müziğe çevirmek,gereksiz boğazlar yapmak günahtır. Kur'an'ı doğru okuyabilmek için tecvid ilminden haberdar olmak gerekir.
Kur'an-ı kerimin önemli secde ayetlerine gelince secde etmek gerekir.
( Yazımızda olan kusurlar için özür dileriz)














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder