25 Aralık 2019 Çarşamba

İslam Peygamberinin (s) vefat, imam Hasan'ın (as) şahadet günüdür.

Bu gece, hicri takvimi ile sefer ayının 28-de, İslam Peygamberinin (s) vefat, imam Hasan'ın (as) şahadet günüdür. (Farklı tarihler olabilir vefatla ilgili)

Muhammed peygamber (s) ömrünün sona ermek üzere olduğunu biliyor ve bu konuda Müslümanları gerisin geriye uyarıyordu. Peygamberin amacı, kendi ölümünün ümmeti qafil haklamasından dolayı idi. 


Veda haccı sırasında indirilmiş "Maide" suresinin 67 ayeti
 (  Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan, O’nun verdiği peygamberlik görevini yerine getirmemiş olursun. Allah, seni insanlardan korur. Şüphesiz Allah, kâfirler topluluğunu hidayete erdirmeyecektir.) 
artık o hazretin peygamberlik misyonunun sona ermek üzere olduğunu haber veriyordu. 
Vefatından yaklaşık 80 gün önce, veda haccı sırasında, Kadir-i Hum vadisinde 100 bin Müslüman'ın karşısında Peygamber (s) yakında vefat edeceğini söyledi ve en önemli vasiyetini hatırlattı: 

"Size iki ağır emaneti miras bırakıyorum: Kur'an ve Ehl-i Beyt". Sakın bu ikisinden ayrılmayınız yoksa dalalete düşersiniz:diye buyurdu.  
[1]- Sünen-i Tirmizi c.5 s. 328, hadis no: 2718, Yenabi-ül Meveddet s. 30, 41, 370, Kenz-ül Ümmal c.1 s. 44, Tefsir-i İbn-i Kesir c. 4 s. 113, Mesabih-üs Sünnet Bağavi’nin s. 206, Cami-ül Usul İbn-i Esir’in c.1 s. 187, Mucem-ül Kebir Teberani’nin s. 137, Mişkat-ül Mesabih c. 3 s. 258 vs.

Hz. Muhammed (as) ayın 28'inde, Hicret'in 11'inci yılında ahiret dünyasına göç etdi.

Peygamberimiz (sav) sevgili torunu, İmam Ali'nin (as) ve Peygamber kızı Fatıma'nın (se) büyük oğlu, Müslümanların 2ci imamı ,Peygamberin (sav) ciğerparesi ,Cennet gençlerinin 2 efendisinden (Hüseyn as ve Hasan as) biri olan Hasan (as) hicri 50 yılında, Ebu Sufyan oğlu Muaviye'nin tahriki ile eşi Cude tarafından zehirlenerek şahadete yetişmiştir.

Bu üzücü günde tüm dünya Müslümanlarına başsağlığı diliyoruz.

Hiç yorum yok: