22 Kasım 2018 Perşembe

Zamanında sürgün edilmiş 5 büyük şair.

 Günümüzde de şairler vardır. Şiirler ,romanlar yazar kitap çıkartırlar. Çoğu az durumda siyası bir durum sebebinden sorun yaşayan şairler olabilir. Geçen yüzyıllarda ise böyle şairler çok olmuştur.  Dünyaca ünlü olan ve siyasi olarak sürgün edilen 5 şair hakkında bilgi edinelim.

Orta çağdaki Floransalı şair Dante Alighieri (1265–1321) gibi Batılı edebiyat eserlerinde hiç bu kadar büyük bir rakam yoktur . Aynı şey onun için bir karakter olarak söylenebilir, çünkü Dante'nin La divina komedyası ( İlahi Komedi ), Cehennem'in derinliklerinde, Araf Dağı'nda ve sonunda Tanrı'nın bir vizyonuyla sürgün yolculuğunun kendisinin kurgusal bir versiyonunu barındırır. Siyasi partisinin hem kraliyet hem de papalık lehine düştüğü yerli Floransa'sından sürgün edilen Dante, İlahi Komedisini kendi durumuyla ve bir manevi ifade aracıyla yaklaşmak için bir araç olarak tasarladı.

Bir doktor olarak eğitilmiş ve en çok bir dramatist olarak bilinen Alman oyun yazarı Bertolt Brecht (1898-1956) da başarılı bir şairdi. Bir Marxist olan Brecht, Adolf Hitler'in iktidara geldiği 1933'te siyasi bir sürgün oldu. Yurtdışındayken, en etkili oyunlarının çoğunu ve onun en yenilikçi ayetini yazdı. 1940'ların çoğunda Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşadı, ancak on yılın sonunda Almanya'ya döndü. Geri kalan günlerinde yazmaya devam ederek Berlin'e yerleşti.






Tang hanedanı şairi ve resmi Li Bai (701–762), Çin edebiyatında en büyük şairlerden ve tanınmış ustalardan biriydi. Vatana ihanetle suçlanan bir prens (Li tarafından hizmet verilen) ile ilişkisi olduğu sebebinden kovulduktan sonra kısa bir sürgün dönemine katlandı. Li affedildi, ama hem kısa bir süre önce mahkeme hayatından hem de süresinden sonra ve herhangi bir özel mesken olmadan Çin'in çoğunu gezdi. Şiirinde sıklıkla doğanın saygısı ve içki sevgisi ile ilgili olmasına rağmen, sürekli olmayan ev için sık sık özlem yazdı.











Li Bai gibi, onun çağdaş ve tanıdığı Du Fu (712-770) Çin şiirinin en büyük ustalarından biriydi. Aynı zamanda Li gibi, özellikle emperyal bir mahkemede sürgüne gönderildikten sonra Çin'in çoğunu gezdi. Fakat Li, çoğunlukla içki sevgisini sık sık yazan büyük Daoist şair iken, Du Fu, mahkemeye, daha sonra yaşamın, savaşın ve onun yararsızlığının yazdığı büyük Konfüçyüs şairi idi. Şiirsel biçim ve kuram ustalığı hem istikrarlı bir ev hayatı hem de zamanın geçtiği bir rahatsızlık için özlem duygusunu vurguladı.












Aleksandr Solzhenitsyn(1918–2008) bir romancı ve tarihçi olarak daha iyi bilinir, ama aynı zamanda Sovyetler Birliği'nden bir siyasi tutuklu olarak yaşadığı deneyimlerinden yola çıkmış bir şairdi. Onun yazıları Sovyet rejimini eleştirdi ve 20'nci yüzyılın ortalarında Gulag olarak bilinen zorunlu çalışma kamplarında bir mahkum olarak zaman harcadı. Gulag'taki hayatı hakkındaki romanları onu yurtdışında tanıtdı ve 1970'lerde Nobel Edebiyat Ödülü'ne (1974'ten 1994'e kadarki en uzun sürgün dönemine girdikten dört yıl sonra). Ancak, sadece hapsedilmesi sırasında değil, hayatının büyük bir kısmı boyunca, Solzhenitsyn, hapishanenin günlük sıkıntısı ve evden ayrılma kederi arasında aklı başında kalma çabalarını kronikleştiren şiir yazdı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder