27 Kasım 2018 Salı

Haram yemenin cismi ve ruhi zararları.

Çağdaş bilimde çok yemek yemenin  cismimizi olumsuz yönde etkilediği ve ruhda olumsuz ya da olumlu duygular yarattığı uzun süredir kanıtlanmıştır.

Yani,zehirli yiyecek insan vücudunu zehirliyorsa haram yiyecek de onun ruhunu zehirler. Ma'ide suresi 3. ayetinde şöyle okuruz: "Ölü hayvanın eti, kan, domuz eti, Allahtan başkasının ismi ile kesilen ve.b. haram edildi.


İslam'da "haram" olan her şeyin kendine özgü bir nedeni ve kökü vardır. Örneğin, İslam'da yasaklanmış olan şeylerden biri domuz eti yemektir. Domuz eti neredeyse tüm dünyada kullanılıyor. Çoğu gayrimüslim halk, leziz bir yemek olduğunu düşünmekte. Bazı Müslümanlar şöyle diyor: Neden İslam onun yemesini yasaklandı? Bunun bir zararı yok ki! Domuz eti vücutta trişin kurtlarına sebep oluyorsa, yeni teknoloji ile bu solucanları yok etmek mümkün. Yani bu etin yasak olduğuna dair bir başka kanıt yok diyorlar. Bu sorunun cevabı açıktır.

Çünkü sorunun sadece bir yönünü kastediyorlar - yani, domuzun insan vücuduna zahiren olan zararlarını düşünüyorlar. Ancak ruha olan zararından habersizler. Domuzlar çok iğrenç bir hayvandır. Onun eti de bu karaktere sahiptir. Domuz eti yiyen insanlarda domuzlar gibi şehvetperest ve diğer iğrenç semptomlara sahiplenir.Bunun hakkında hiç şüphe yok. Kuran (Maide, 42) hain ve taş kalpli insanları “haram yiyen” olarak tanımlar. Kuran'daki bu kelime, haram yiyen herkese bir uyarıdır. Çünkü onlar, açgöz hainleri gibi, her zaman sırtlarını din üzerine çevirmişler ve dinlerini ve yasadışı eylemlerini yapmasını engellemişlerdir.

Genel olarak, haram gıdaların ekonomik, politik, sosyal ve fiziksel kayıpları herkes tarafından bilinir. Haram yemek hem bireysel hem de sosyal felaketin en büyük dezavantajlarından biridir. Bakara 188. ayetinde şöyle diyor: “Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını bile bile günaha girerek yemek için onları hâkimlere (rüşvet olarak) vermeyin.”

Bu ayette haram yemek nehy edilmekle birlikte , rüşvet de haram yemenin bir yolu olarak belirlenmiştir.

Peygamber (as), "ALLAH , rüşveti, rüşvet vereni de alanı da onlar aralara aracı olanı da lanetliyor" diyor.

İmam Sadık (as) diyor ki: "Birkaç haram türü vardır."
Ardından zinakar kadının aldığı parayı ve şarap için harcanan parayı haramın bir parçası olarak gördü.
Sonra şöyle dedi: "Ama rüşvet almak, büyük ALLAHA karşı kafir olmaktır."

Nisa Suresi'nin 10. ayetinde, yetimlerin mülkünü kasb edenlerinin acı sonuçlarından bahsediyor: "Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, ancak ve ancak karınlarını doldurasıya ateş yemiş olurlar ve zaten onlar çılgın bir ateşe (cehenneme) gireceklerdir. "

Kuşku yok ki , haram yemenin dezavantajları daha geniş ve daha kapsamlıdır. Bu makale haramın sadece bazı kötü sonuçlarına değindik. Akibetinin iyi olmak isteyen bir kişi, ALLAHIN yasaklarından kaçınmamaya dikkat etmelidir. Bu zor değil. Özellikle de Rabbimizin helallerinin haramlardan çok daha fazla olduğunu düşünürsek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder