7 Ocak 2020 Salı

“Seddul Ebvab hadisi”Ali’nin kapısı hariç mescide açılan tüm kapıları kapatın”


Kuran-ı Şerif ve Sünneti Nebevi s.a.a ışığında Ehli Beyt a.s’ın velayetini ve İslam gerçeklerini aktarmaya devam ediyoruz. inşaAllah bugünükü çalışmamız “Seddul Ebvab hadisi” diye meşhur olan Rasulullah s.a.a’in “Ali’nin kapısı hariç mescide açılan tüm kapıları kapatın”
buyruğunu bizzat nasibilerin kendi kaynaklarından sahih senedlerle belgeli bir şekilde aktaracağız. bu hadis nasibi kaynaklarında Zeyd b. Erkam ve ibni Abbas r.a başta olmak üzere bir çok sahabeden rivayet edilmiştir. O yüzden çalışmamızı bazı altbölümlere ayıracak ve her sahabeden rivayet edilmiş olan hadisin geçtiği kaynakları ayrı ayrılıkta sunacağız.


1. Zeyd b. Erkam r.a hadisi: bu hadisi Ahmed b. Hanbel ve Nesai başta olmak üzere bir çok ehli sünnet hadis alimi rivayet etmiştirler. inşaAllah şimdi onlardan bazılarını aktarıyoruz:

resimde gördüğünüz ehli sünnet alimi Nesai’nin “Hasais” kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var:

أخبرنا محمد بن بشار قال حدثنا جعفر قال حدثنا عوف عن ميمون أبي عبد الله عن زيد بن أرقم قال كان لنفر من أصحاب رسول الله أبواب شارعة في المسجد فقال رسول الله سدوا هذه الأبواب إلا باب علي فتكلم في ذلك أناس فقام رسول الله فحمد الله وأثنى عليه ثم قال أما بعد فإني أمرت بسد هذه الأبواب غير باب علي فقال فيه قائلكم والله ما سددته ولا فتحته ولكني أمرت بشيء فاتبعته…Zeyd b. Erkam dedi ki: Rasulullah s.a.a’ın ashabından bazılarının mescide açılan kapıları vardı. (Bir gün) Rasulullah s.a.a şöyle buyurdu: “Ali’nin kapısı hariç tüm kapıları kapatın!” Orada bulunan insanlar bu konuda ileri geri konuşunca, hemen doğruldu, Allah’a hamdü senadan sonra şöyle devam etti: “Gelelim konuya; (Bilin ki) Ali’nin kapısı dışında bu kapıların tamamını kapatmakla emrolundum. Bu hususta sözünü söyleyenler söylemiş. Allah’a yemin olsun ki, bunları kendiliğimden açıp kapatmadım, aksine, sadece emrolundum ve emre tabi oldum”Nesai “Hasais”, sayfa 45-46, hadis 37bu hadisi Ahmed b. Hanbel, “Müsned”, 4/369, hadis 19306’da ve “Fedail es-Sahabe”, 2/581-582, hadis 985’de; Hakim “Müstedrek”, 3/135, hadis 4631’de rivayet etmiştir.

Nesai’nin kitabını tahkik etmiş olan Ebu İshak el-Huveyni hadisten sonra diyor ki:

إسناده حسنisnadı hasenNesai, “Hasais”, sayfa 45-46, hadis 37aynı şekilde hadisi kitabında rivayet etmiş olan Hakim ve onun kitabını tahkik etmiş olan ez-Zehebi hadis hakkında diyorlar ki:

هذا حديث صحيح الإسناد و لم يخرجاه

تعليق الذهبي قي التلخيص : صحيح

(Hakim): “bu hadisin isnadı sahih’tir fakat tahriç etmemiştirler.”

ez-Zehebi: “Sahih”Hakim, “Müstedrek”, 3/135, hadis 4631yine nasibilerin hadis ve rical ilminde otorite olan alimlerinden ibni Hacer el-Askalani Ahmed b. hanbel ve Nesai’nin rivayet etmiş oldukları hadis hakkında diyor ki:

أخرجه احمد والنسائي والحاكم ورجاله ثقاتAhmed, Nesai ve Hakim rivayet etmiştirler ve ricalleri sikattan (güvenilirlerden)‘dir.ibni Hacer, “Fethul Bari”, 7/152. ibni Abbas r.a hadisi: bu hadisi Tirmizi ve Nesai gibi iki kutubi sitte imamı başta olmak üzere bir çok ehli sünnet alimi rivayet etmiştir. şimdi bunlardan bir kaçını aktarıyoruz:

resimde gördüğünüz Tirmizi’nin “Sünen” adlı hadis kitabıdır, işaretlenmiş yerde şu ifadeler var:

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ حُمَيْدٍ الرَّازِيُّ حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ الْمُخْتَارِ عَنْ شُعْبَةَ عَنْ أَبِي بَلْجٍ عَنْ عَمْرِو بْنِ مَيْمُونٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَمَرَ بِسَدِّ الْأَبْوَابِ إِلَّا بَابَ عَلِيٍّ…ibni Abbas dedi ki: “Rasulullah s.a.a Ali’nin kapısından başka mescide açılan kapıların kapatılmasını emretti”Tirmizi, “Sünen”, 6/91, Menakıb kitabı, hadis 3732bu hadisi Nesai “Hasais”, sayfa 50-51, hadis 40 ve 41’de; Hakim “Müstedrek”, 3/143, hadis 4652’de rivayet etmiştir.

nasibilerin son devir muhaddislerinden el-Elbani “Süneni Tirmizi”nin sahih hadislerini topladığı “Sahihi Tirmizi”de hadis hakkında diyor ki:

صحيحSahihel-Elbani, “Sahihi Tirmizi”, hadis 2935Nesai’nin “Hasais” kitabını tahkik eden Ebu ishak el-Huveyni de hadisin sıhhatini onaylayarak 40-cı hadisin hasen, 41-ci hadisin ise sahih olduğunu söylemektedir, bkz: Nesai, “Hasais”, sayfa 50-51, hadis 40 ve 41hadisi kitabında rivayet eden Hakim ve onun kitabını tahkik eden ez-Zehebi de hadisin sıhhatini onaylayarak diyorlar ki:

هذا حديث صحيح الإسناد و لم يخرجاه بهذه السياقة

تعليق الذهبي قي التلخيص : صحيح(Hakim): bu hadisin isnadı sahih’tir fakat tahriç etmemiştirler.

ez-Zehebi: Sahih.Hakim, “Müstedrek”, 3/143, hadis 4652nasibilerin hadis ve rical ilminde otorite olarak gördükleri ibni Hacer el-Askalani bu hadisleri “Sahihi Buhari”ye yazmış olduğu şerhte Ahmed ve Nesai’den naklen aktardıktan sonra diyor ki:

اخرجهما احمد والنسائي ورجالهما ثقاتAhmed ve Nesai rivayet etmiştirler ve ricalleri sikattan (güvenilirlerden)‘dir.ibni Hacer, “Fethul Bari”, 7/153. Sad b. Ebu Vakkas hadisi: bu hadisi Ahmed b. Hanbel ve Nesai başta olmak üzere bir çok sünni hadis alimi rivayet etmiştir, şimdi onlardan bir kaçını sunuyoruz:

resimde gördüğünüz Nesai’nin “Hasais” adlı kitabıdır, işaretlenmiş yerde şu ifadeler var:

قرأت على محمد بن سليمان لوين عن ابن عيينة عن عمرو بن دينار عن أبي جعفر محمد بن علي عن إبراهيم بن سعد بن أبي وقاص عن أبيه ولم يقل مرة عن أبيه قال كنا عند النبي وعنده قوم جلوس فدخل علي كرم الله وجهه فلم خرجوا فلما خرجوا تلاوموا فقالوا والله ما خرجنا وأدخله فرجعوا فدخلوا فقال والله ما أنا أدخلته وأخرجتكم بل الله أدخله وأخرجكم

…İbrahim b. Sad b. Ebu Vakkas babası (Sad b. Ebu Vakkas)‘tan şöyle rivayet etti: Rasulullah s.a.a’in yanında oturuyorduk, yanında birtakım insanlar da vardı. Tarn o sırada Ali içeri girdi. O girince öbür insanlar dışarı çıkıp (Ali’yi) kınamaya başladılar. “Vallahi, onu içeri alıp bizi çıkaramaz!” diyerek geri dönüp içeri girdiler. Bunun üzerine Rasulullah s.a.a şöyle buyurdu: “Vallahi, bunu içeri alıp sizi dışarı atan ben değilim. Bilakis, bunu içeri alan da, sizi dışarı atan da Allah’tır!”Nesai, “Hasais”, sayfa 47, hadis 38buna benzer bir hadisi hadisi Ahmed b. Hanbel “Müsned”, 1/175, hadis 1511’de rivayet etmiştir.

Nesai’nin kitabını tahkik etmiş olan Ebu İshak el-Huveyni hadis hakkında diyor ki:

إسناده صحيحisnad sahihNesai, “Hasais”, sayfa 47, hadis 38ibni Hacer bu hadis hakkında “Sahihi Buhari” şerhide diyor ki:

أخرجه احمد والنسائي وإسناده قوي وفي رواية للطبراني في الأوسط رجالها ثقاتAhmed ve Nesai kavi isnad ile rivayet etmiştirler ve Taberani’nin “Mucem el-Evsat” kitabındaki ricalleri sikattan (güvenilirlerden)‘dir.ibni Hacer, “Fethul Bari”, 7/144. ibni Ömer hadisi: bu hadisi kutubi sitte imamlarından Nesai rivayet etmiştir.


resimde gördüğünüz Nesai’nin “Hasais” adlı kitabıdır, işaretlenmiş yerde şu ifadeler var:

أخبرنا أحمد بن سليمان الرهاوي قال حدثنا عبيد الله قال حدثنا إسرائيل عن أبي إسحاق عن العلاء بن عرار قال سالت ابن عمر وهو في مسجد رسول الله عن علي وعثمان فقال أما علي فلا تسألني عنه وانظر إلى منزله من رسول الله ليس في المسجد بيت غير بيته وأما عثمان فإنه أذنب ذنبا عظيما يوم التقى الجمعان فعفى الله عنه وغفر له وأذنب فيكم ذنبا دون ذلك فقتلتموه…Ala b. Arar diyor ki: Abdullah’a bunu (Ali ve Osman hakkında) sorduğumda Rasulullah s.a.a’ın mescidindeydi. Şu cevabı verdi: “Mescidde onun evinden başka ev yok! Osman ise küçük bir günah işledi; hemen öldürdünüz!”hadisten sonra Nesai’nin kitabını tahkik etmiş olan nasibi hadis alimi Ebu İshak el-Huveyni diyor ki:

إسناده صحيحisnad sahihNesai, “Hasais”, sayfa 90, hadis 101

elhamdulillahi Rabbil alemin.

Kaynak.velayet.wordpress.com

1 yorum: